środa, 17 września 2014

Bułki parowane

Bułki parowane zawsze udane ,lekkie i pyszne .Można podawać z sosami ciemnymi jak i na słodko.Polecam





Składniki ;
       1 kg mąki  
      2 szklanki mleka 
      1/2 szklanki letniej wody 
      10 dkg drożdży 
      2 jajka
     2 łyżki cukru 
     4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    
     
       
  • Przygotowanie :
  •  Z drożdży ,mleka ,mąki ,cukru zrobić rozczyn
  •    (odstawić do wyrośnięcia )
  •  Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek wlać
       rozczyn już wyrośnięty  z drożdży 
  • następnie wlać resztę mleka , wodę,olej  i roztrzepane jajka   .
  •  Sól zawsze sypię do mleka dobrze się rozpuści.
  •  Wyrobić    ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość .
  •  Uformować około 30 -  tu  okrągłych bułek .
  • Parujemy w garnku na parę lub 
      do garnka wlewamy wodę,za pomocą gumki mocujemy gazę (musi być naciągnięta )
      Parujemy 6 -8 minut pod przykryciem .
  •   Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam