poniedziałek, 22 września 2014

Bułki śniadaniowe

Dziś przepis na bardzo smaczne bułki śniadaniowe 
sycące i nienapompowane . Łatwe do wykonania
bez potrzeby specjalnych umiejętności 
Polecam











Składniki : 

1 kg maki 
300 ml mleka
 260 ml letniej wody 
50 g świeżych drożdży 
3 łyżeczki soli ( sól rozpuścić w wodzie)
2 łyżeczki cukru
 4 łyżki stopionego masła lub margaryny

Przygotowanie :
Z ciepłego mleka,drożdży ,cukru i mąki zrobić rozczyn (odstawiamy aż się ruszą)
podwoją swoją objętość .Do miski sypiemy mąkę
 robimy dołek na środku i dodajemy
wyrośnięty rozczyn ,wodę z solą ,mleko 
Wyrabiając dodawać ,stopniowo stopiony( letni )tłuszcz 
Gdy ciasto będzie już gładkie ,posypać mąka ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia .Gdy ciasto już podwoi swoją objętość formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem  odstawić ponownie do wyrośnięcia 
Gdy już podrosną ,nacinamy tępą stroną noża 
prawie do spodu 
 Smarujemy wierzch olejem 
Bułki pieczemy około 20-30 minut
 w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 
Należy pamiętać aby zostawić odstęp między bułkami bo jeszcze urosną 

Smacznego !!!






3 komentarze:

  1. bardzo smakowite te bułeczki, idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale buły :) muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie. Jak z najlepszej piekarni. A jakie świeżutkie. Jeszcze tylko masełka brakuje. Pychota. Zapraszam jeszcze kiedyś do mnie www.megly.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam