sobota, 27 września 2014

Forszmak

Forszmak to smaczna gęsta,pożywna zupa która, zastąpi dwudaniowy obiad
 jest bardzo sycąca . 
Polecam







 Składniki :

70 dkg mięsa z łopatki lub schabu bez kości 
70 dkg kiełbasy (podwawelskiej
 polskiej pieczonej,,śląskiej, według uznania )
 5 dużych ogórków konserwowych 
2 kostki rosołowe wieprzowe 
ziele angielskie
 liść laurowy 
2 ząbki czosnku
 1 łyżka majeranku
 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1 łyżkę cukru 
100 g -150 g koncentratu pomidorowego
 mąka
 10 dkg margaryny do podsmażenia 
Składniki na 2,5 litra wody 

Przygotowanie:

Do 2,5 litra wody wrzucamy dwie kostki rosołowe ,ziele angielskie ,liść laurowy .Mięso, kroimy w kostkę podsmażamy na tłuszczu doprawiamy do smaku przyprawami (według uznania ).Podsmażone, mięso wrzucamy do garnka ,drobno pokrojony czosnek i gotujemy 30 minut .Następnie podsmażamy kiełbasę ,pokrojoną w plasterki .Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy kiełbasę,ogórki pokrojone w drobną kostkę i majeranek Gotujemy całość 5 minut .
Zaciągamy mąką
( 2 łyżki mąki na 3/4 szklanki wody ) i dodajemy koncentrat 
Doprawiamy według uznania

 Podajemy z bułkami 

Smacznego !!!



1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam