poniedziałek, 29 września 2014

Krupnik

Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupka na wywarze mięsnym ,szybko się  przyrządza i sprawdza się nie tylko w chłodne jesienne dni . Polecam 







Składniki :

 4 litry wody ,
0,5-1 kg żeberek lub wędzonych kości
 20 dkg wędzonego boczku 
15 -20 dkg surowej wędzonej szynki
10 dkg kaszy jęczmiennej 
 70 dkg ziemniaków
 1 duża marchewka 
1 pietruszka 
1/2 średniej selery 
2 laurowe liście 
3 angielskie ziele 
1 duży ząbek czosnku
 1 średnia cebula
 sól 
pieprz 
maggi
 majeranek


Przygotowanie : 

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte żeberka lub kości ,liście laurowe ,,angielskie ziele ,solimy i gotujemy około 50 minut . Następnie, wyjąć mięso a wywar przecedzić ,wsypać 10 dkg przepłukanej kaszy dodać  marchew ,pietruszkę ,seler ,czosnek ziemniaki  wszystko pokrojone w drobniutką kostkę  i gotować do miękkości. Obrane mięso z kości dodajemy do zupy z przesmażonym  wcześniej boczkiem ,cebulką
Szynkę wędzoną też można przesmażyć razem z boczkiem ,ja dodałam surowej wędzonej. Zupy nie zagęszczamy kasza gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstą 
Doprawić do smaku ,według uznania .Posypać majerankiem .

Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Ewcia, zapraszam do udziału w konkursie: http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam:) Monika

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam