piątek, 19 września 2014

Leczo

Dziś niezwykle łatwy przepis na sezonowe danie leczo 
Jest dość szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne .Warto wykorzystać oferty warzyw sezonowych bo niektóre są dostępne dosłownie na chwilę 
Jest to danie pożywne które zawsze się udaje . Polecam 







Składniki : 
2 kg cukinii lub kabaczka 
1 kg .kiełbasy zbójnickej ,podwawelskiej 
( według uznania )
 1 kg papryki czerwonej 
1 kg pieczarek 
2 (duże ) cebule 
4 ząbki czosnku 
3 (duże marchwie )
1 koncentrat pomidorowy 
1 kostka rosołowa
1/2 -1 kostki  margaryny do podsmażenia wędlin i pieczarek 
przyprawy :sól ,delikat czerwony ,pieprz ,2 łyżki cukru ,2 łyżki magi 
papryka ostra lub słodka (według uznania )

 Przygotowanie : 

Cukinie,(kabaczka ) obieramy ze skóry ,następnie ze środka pozbawiamy ziaren.
Kroimy w kostkę .
Wędliny podsmażamy na  margarynie oraz cebulkę i czosnek
 Pieczarki kroimy według uznania 
 gotujemy(15 minut)
Następnie, podsmażamy  pieczarki ( odcedzone z wody ) na  margarynie ,oleju lub maśle(do pieczarek  też dodajemy przyprawy )  

  Cukinie ,wkładamy do garnka wlewamy 3/4 szklanki  bulionu z kostki
gotujemy na wolnym ogniu tak aby cukinia był miękka ale się nie rozgotowała  (15-20 minut). Paprykę parzymy w osobnym garnku,  aby nie była zbyt miękka wtedy skórka nie odchodzi  


Gdy, cukinia już będzie miękka , wrzucamy do garnka przesmażone  wędliny pokrojone w grubsze plastry , cebulę , czosnek, sparzoną  paprykę ,ugotowane i przesmażone pieczarki , przyprawiamy i dodajemy koncentrat
pomidorowy ,wszystko mieszamy i gotowe.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam