piątek, 19 września 2014

Leczo

Dziś niezwykle łatwy przepis na sezonowe danie leczo 
Jest dość szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne .Warto wykorzystać oferty warzyw sezonowych bo niektóre są dostępne dosłownie na chwilę 
Jest to danie pożywne które zawsze się udaje . Polecam 



  • 2 kg ,cukinii ,1kg kiełbasy zbójnickiej lub podwawelskiej według uznania,1 kg papryki, 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule,4 ząbki czosnku,3 duże marchwie ,1 koncentrat pomidorowy
  • przyprawy sól ,delikat,pieprz,2łyżki magi ,2łyżki cukru ,papryka słodka lub ostra do smaku
  • 1/2- 1 kostki margaryny do podsmażenia wędlin i pieczarek



Cukinie,(kabaczka ) obieramy ze skóry ,następnie ze środka pozbawiamy ziaren.
Kroimy w kostkę .
Wędliny podsmażamy na  margarynie oraz cebulkę i czosnek
 Pieczarki kroimy według uznania 
 gotujemy(15 minut)
Następnie, podsmażamy  pieczarki ( odcedzone z wody ) na  margarynie ,oleju lub maśle(do pieczarek  też dodajemy przyprawy )  

  Cukinie ,wkładamy do garnka wlewamy 3/4 szklanki  bulionu z kostki
gotujemy na wolnym ogniu tak aby cukinia był miękka ale się nie rozgotowała  (15-20 minut). Paprykę parzymy w osobnym garnku,  aby nie była zbyt miękka wtedy skórka nie odchodzi  


Gdy, cukinia już będzie miękka , wrzucamy do garnka przesmażone  wędliny pokrojone w grubsze plastry , cebulę , czosnek, sparzoną  paprykę ,ugotowane i przesmażone pieczarki , przyprawiamy i dodajemy koncentrat
pomidorowy ,wszystko mieszamy i gotowe.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam