wtorek, 23 września 2014

Mleczna rozkosz

Pyszny biszkopt rozpływający się w ustach
przekładany masą mleczno-serową z herbatnikami nasączonymi
 naparem z dobrej mocnej kawy
Przepyszne ciasto idealne do kawusi .Bardzo łatwe do zrobienia. Polecam












Składniki :

Biszkopt :
6 jaj 
 1 szklanka cukru 
2 szklanki mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 5 łyżek wody gazowanej
 lub żółtej oranżady

 Masa :


 2 serki homogenizowane
 waniliowe (150 g)
 2 szklanki mleka w proszku 
1 kostka margaryny lub masła
 (według uznania)
0,5 szklanki cukru pudru
 40 dkg herbatników

 Do nasączenia biszkoptu:

1/2 szklanki letniej wody 
3 łyżki cukru
 sok z jednej cytryny 
1 kieliszek spirytusu 

Polewa czekoladowa:

1 czekolada deserowa 
6 łyżek mleka 
1 łyżka masła 

Napar z kawy:

1 szklanka wody
 3 łyżeczki kawy 

Przygotowanie :

Biszkopt :

Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy żółtka wodę ,olej ,mąkę wymieszaną
 z proszkiem do pieczenia.
Blacha 26x40

 Masa:

Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać na przemian serek waniliowy i mleko w proszku
 (ja tę masę  przygotowuję za pomocą miksera )

Przygotowaną masę dzielimy na trzy części 



Zimny biszkopt kroimy na pół (nakropić) nałożyć przygotowaną masą.Na masie układać herbatniki 
(nasączone w naparze z mocnej kawy )
Na herbatnikach kładziemy drugą część masy i ponownie układamy herbatniki
 (nasączone w naparze z mocnej kawy) na to resztę masy i drugą część biszkopta Polewamy polewą czekoladową można posypać wiórkami kokosowymi 

Smacznego!!!












3 komentarze:

  1. Ajajaj widzę, że ktoś tu lubi piec. I to jak. Ciasto prezentuje się doskonale i wygląda superpysznie. Bardzo lubię biszkopty :) Pozdrawiam.
    Megly. (www.megly.pl)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam