wtorek, 16 września 2014

Rogale

Dziś przepis na rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultat 
zadziwiająco smaczny.Rogale nie zawierają cukru a ciasto , należy  wyziębić. Zawsze udane Polecam





Składniki;

1,5 kg mąki 
10 dkg drożdży 
2 szklanki mleka 
2 kostki masła 
1 łyżeczkę soli 
2 łyżki( cukru do rozczynu z drożdży )

Nadzienie;

marmolada wieloowocowa
czekolada ( zawijamy kostki czekolady )
krem toffi  
Według uznania 

Przygotowanie ;
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru , częścią mleka ,mąką i solą Rozczyn zostawić do wyrośnięcia .Do miski przesiać mąkę ,dodać masło i posiekać
Wlać letnie ,mleko , wyrośnięty rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto ( ciasto nie powinno lepić się do rąk ) włożyć je do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkąty 
Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady lub krem toffi ,następnie zawinąć ,formując rogale . Każdy rogal smarujemy olejem .Piec w temperaturze 180- 200 stopni od 20- 30 minut.





2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam