sobota, 27 września 2014

Ryby w zalewie octowo -pomidorowej

Dziś chcę przedstawić przepis na ryby w zalewie octowo -pomidorowej .
Ryby w tej zalewie tworzą niezapomniany smak 



Składniki:
3 kg oprawionych ryb
(karpie,karasie,leszcze,płotki)również bardzo smaczna w tej zalewie ,miruna,śledzie,dorsz i inne ryby.
-przyprawa do ryb
-sól-olej do smazenia
 Zalewa:
-6 szklanek wody
-9 łyzek cukru
-1,5 łyzki soli
-1,5 szklanki octu
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
 (200 g)
-2 laurowe liście  
-5 ziarenek ziela angielskiego 
 - 2 cebule  

 Przygotowanie:
 Wodę wlać do garnka   ,
dodać sól,cukier ,ziele angielskie,
 laurowe liście 
i cebulę pokrojoną w cienkie krążki ,
Od zagotowania gotujemy 7 minut.
Gdy już cebula będzie miękka  ,
wlewamy ocet ,zdejmujemy garnek z ognia ,
dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Ryby wczesniej posypujemy ,przyprawami  smażymy na oleju,
Układamy w naczyniu i 
zalewamy już gotowa zalewą.
Usmażone ryby ,
można zalać gorącą zalewą,
Wtedy czas oczekiwania ,
do spożycia skraca sie o połowę,
(można spożywać po 12 godzinach )

 Smacznego!!!                                      
















1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam