sobota, 20 września 2014

Sos koperkowy

Sos koperkowy  to znakomity dodatek do dań z kurczaka pulpetów  ryb i jaj .Bardzo smaczny ,przepis łatwy i szybki do wykonania . Polecam 






Składniki :

 1/2 l wody
 kostka rosołowa lub 
1 łyżeczka vegety 
0,5 łyżeczki soli 
 pieprz 
1 łyżka cukru 
3 łyżki soku z cytryny 
( lub 1 łyżkę octu 10% ) 
125 ml śmietany kremówki 30% 
2 czubate łyżki maki 
1 łyżka masła 
2 łyżki kopru drobno posiekanego 


Przygotowanie :

Do garnka wlać wodę,wrzucić kostkę rosołową lub  wsypać vegete ,cukier ,sól,koper
Wlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotować
Zdjąć z ognia  włożyć łyżkę masła i wlać śmietanę 
Konsystencja sosu powinna być gęsta
Doprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam