poniedziałek, 15 września 2014

Zupa buraczkowa


Pyszna i pożywna zupa buraczkowa jest zdrowa i aromatyczna .Prosta do wykonania ,można ja podawać z ziemniakami jak i makaronem ,czystą lub zabielaną .Polecam





Składniki ;

3 l wody ,1 kg żeberek lub dwie małe golonki ,1 marchew ,1 pietruszka ,1/2 selera
1 ząbek czosnku ,1 łyżka majeranku ,sok z cytryny  (2 -3 łyżki ) lub jedna łyżka octu 
1 łyżka cukru ,sól ,pieprz ,śmietana 125 ml ( 30 %) sok z buraczków około ( 300 ml ) lub 
gotowy barszczyk czerwony koncentrat  ,(1 buteleczka) ziele angielskie ,liść laurowy 

Przygotowanie;

 Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy 3- litrami wody gotujemy wywar  ,razem z warzywami ,zielem angielskim ,liściem laurowym
 Następnie wyjąć mięso i wywar przecedzić ,Zrobić zaklepkę  ( 1 szklanka wody ,2 czubate łyżki mąki )  i wlać do  wywaru
  Wlać  sok z cytryny lub ocet ,sok z buraczków lub koncentrat  buraczkowy ,sól,pieprz cukier ( doprawić według własnego smaku) majeranek
Odstawić z ognia i wlać słodką śmietanę .

1 cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę , przesmażyć na 2 łyżkach tłuszczu  ,i 3 łyżki śmietany słodkiej dodać do ziemniaków i ugnieść.

Smacznego !!!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam czerwony barszcz, jednak jadam go z makaronem, nie lubię z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam czerwony barszcz, lubię go z ziemniakami jak również przepadam za wersją nie zabielaną np. z babcinymi uszkami bądź pasztecikami z mięsnym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam