czwartek, 25 września 2014

Zupa zbójnicka

Jest to bardzo smaczna ,ostra zupa dla smakoszy pikantnych przypraw, rozgrzewająca i łatwa do przygotowania .Polecam tę zupę jest sycąca o wyrazistym smaku .






Składniki :

1,5 litra wody 
1/2 kg żeberek lub kość wieprzowa 
2 duże ziemniaki 
2 marchewki
 1 pietruszkę
 plaster selera (około 10 dkg )
25 -30 dkg kabanosów 
1/2 słoika konserwowej czerwonej papryki 
sól
 0,5-1 łyżka cukru
 pieprz
 papryka ostra
 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego
 1 łyżka majeranku

 Przygotowanie :

 Do garnka wlać wodę ,włożyć umyty kawałek mięsa lub kość wieprzową, bobkowy liść i angielskie ziele osolić ,ugotować i odszumować Następnie ,dodać ziemniaki w drobno pokrojoną kosteczkę ,w taką samą kosteczkę pokroić pietruszkę ,seler ,marchew gotować całość na małym ogniu .Gdy już wszystko będzie miękkie dołożyć kabanosy pokrojone w krążki na sam koniec czerwoną paprykę pokrojoną w małe paski i 10 dkg- 15 dkg koncentratu pomidorowego,majeranek.
Z jednej lub dwóch łyżek mąki i 3/4
szklanki wody zrobić zaklepkę i zaciągnąć zupę
 ( według uznania ) doprawić solą pieprzem,cukrem,magi ,

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam