piątek, 3 października 2014

Biały barszcz

Bardzo pyszna,pożywna zupka
 o kwaskowym smaku zabielana śmietanką z jajkiem .Podajemy z ziemniakami lub grubym makaronem






Składniki :

-kość wieprzowa , porcja rosołowa
-1/2 kg zeberek (według uznania )
-śmietana 30% lub 18 %
 (według uznania )  1 kubek
 - mąka do zagęszczenia
 -laurowe liście 
-angielskie ziele
 -pieprz
-majeranek
-sól
-ząbek czosnku
-marchew
 -pietruszka 
-seler
- ( 2-3 ) łyżki soku z cytryny
- (2 -3 jajka )
- ( 2,5 litra wody)


 Przygotowanie :

Do garnka wlewamy wodę ,wkładamy umytą porcję rosołową lub kości, zagotować, odszumować, następnie osolić wrzucić
ziele angielskie ,laurowe liście ,marchewkę pietruszkę ,plaster selery gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko,będzie miękkie wyjąć porcję rosołową i zagęścić zrobić zaklepkę 
 2 łyżki mąki na  3/4 szklanki wody ,dodać sok z cytryny ,przyprawić według uznania wbić jajka bezpośrednio do zupy ,lekko zamieszać
 gotować jeszcze (3-4 ) minuty
 ( lub ugotować i wrzucić połówki ) 
Odstawić z ognia, wlać kubek śmietany doprawić do smaku Podawać z ziemniakami lub makaronem 


Smacznego !!!




1 komentarz:

  1. Pyszna i bardzo pożywna zupa na chłodne jesienne dni. Uwielbiam barszcz biały, aczkolwiek takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam