wtorek, 21 października 2014

Chruściki drożdżowe

Smaczne ,tanie ,łatwe w przygotowaniu .....
Polecam.
















Składniki :
-6 jaj
-10 dkg drożdży 
-400 g śmietany kwaśnej (12%)
-1 łyżeczka soli 
-50 ml wódki 
-1 łyżka cukru do rozczynu z drożdży 
-1,2 kg mąki
-olej do smażenia lub smalec

Przygotowanie:
Z części śmietany ,cukru ,drożdży ,mąki zrobić rozczyn.
 Wsypać 1 łyżeczkę soli do rozczynu wymieszać i  odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jajka ubić mikserem ,dodać kolejno wyrośnięty rozczyn z drożdży,pozostałą śmietanę,wódkę,mąkę.Całość zagnieść jak na makaron i odstawić do wyrośnięcia  30 minut. Gdy już ciasto wyrośnie podzielić na kilka części ,każdą rozwałkować lekko podsypać mąką .Z ciasta ,za pomocą radełka lub noża wyciąć prostokąty, pośrodku prostokąta zrobić nacięcie i wywinąć ciasto do wewnątrz ,przekładając jego górną część przez nacięcie .
Smażymy z obu stron .....
Obtaczamy ,posypujemy  cukrem pudrem ...

Smacznego!!!!

4 komentarze:

  1. Takich drożdzowych jeszcze nie jadłam, jak pięknie wyglądają, takie puchate, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieodłącznie kojarzą mi się z... tłustym czwartkiem. Ale smak uwielbiam. Wprawdzie są baaardzo kaloryczne, ale co tam, raz na jakiś czas ię można skusić ;) Pozdrowieńka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Ewo jak ja je lubię, mniam pyszności, moja teściowa zawsze takie robiła. Podrzuć kilka sztuk, tak zachęcająco wyglądają :-) do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam ochotę na chrust!!! Poproszę sporo kurierem, bo taki ślinotok jest już niezdrowy! :) Wygląda cudownie.
    Pozdrawiam
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam