środa, 15 października 2014

Cytrusek

Przepyszne ciasto o cytrynowym smaku,przepis łatwy i sprawdzony....
 ....Polecam ....





Składniki :

Biszkopt :
-3 jajka
 -1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej 

 Białka ubić z cukrem, dodać żółtka ,wodę ,mąkę wymieszaną z proszkiem. 

Nakropienie do biszkopta :
-1 szklanka przegotowanej wody
 -sok z 1/2 cytryny
 -(2-3) łyżki cukru


 Masa budyniowa :
-4 szklanki mleka 
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe
 -6 łyżek cukru 
-1/2 kostki masła lub margaryny 
Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i masło zagotować .W drugiej połowie mleka rozrobić budyń i wlać do gotującego mleka, mieszać intensywnie aż budyń zgęstnieje....

-3 duże paczki herbatników 
-3 kubki śmietany kremówki po 250ml (30%)
 - (2-3 )cytryny
 -3 łyżeczki żelatyny 
-cukier puder( według uznania do śmietany)

Lukier:
-cukier puder
 - sok z jednej cytryny 
Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem ,dodać tyle cukru aby masa nie była gęsta ..... 


-Ubijamy 3 kubki śmietany kremówki, dosypujemy cukru pudru według smaku .Do śmietany wlewamy  rozpuszczoną,chłodną żelatynę ( 3łyżeczki żelatyny zalać, 1/2 szklanki wody aż napęcznieje ,następnie rozpuścić można w mikrofali 3-4 minuty co jakiś czas mieszając
 co 1 minutę ) 
Na koniec dodajemy wyciśnięty  sok z (1- 2) cytryn wszystko mieszamy aby dobrze się połączyło.

 Biszkopt nasączyć ,ugotowany gorący budyń wylać na biszkopt.  Następnie na zimny budyń wylać ubitą śmietanę,ułożyć herbatniki .
Lukrem posmarować herbatniki ....
Blacha 40x26
Smacznego !!!




 





2 komentarze:

  1. Ja kiedyś zrobiłam podobny na kisielu cytrynowym. Także wyszedł ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, wydaje sie proste w przygotowaniu, bardzo lubię cytrusowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam