czwartek, 9 października 2014

Drożdżowy z jabłkami

Przedstawiam prosty przepis na drożdżowe smaczne ciasto ,
jest niezawodny .







                  


                                    
   


Składniki:

-1/2 kg mąki
 -3 jajka L/XL
-cukier waniliowy
-1/2 szklanki cukru
 -3/4 szklanki mleka
-5 dkg drożdży
 -1/2 łyżeczki soli
-1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 kieliszek wódki ( według uznania ) 

Kruszonka :

-12,5 dkg masła
-12,5 dkg cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 dkg mąki
 -(3-4 ) jabłka

 Kruszonka : 

Rozcieramy ,masło z mąką,cukrem i cukrem waniliowym ,proszkiem do pieczenia
 palcami aż powstanie kruszonka.


Wszystkie,składniki do  ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Sól rozpuszczamy w pozostałej części mleka.



 Przygotowanie :

 Z  drożdży, części mleka (letnie), ,mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .
Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony
 (letni ) tłuszcz, resztę mleka(z solą) ,rozczyn z drożdży ,wódkę,mąkę.
Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić 
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto ,przekładamy na blachę i równamy ( najlepiej dłoń ,zanurzyć w letniej wodzie lub mleku ) 
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki  poukładać na cieście ,odstawić na
 15-20 minut do wyrośnięcia.
 Następnie , wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 
180 stopni 30 -40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone ) Ostudzone ciasto lukrujemy .
Blacha 32x36

 Smacznego !!!









2 komentarze:

  1. Prosty, pyszny, z kruszonką- taki jak lubię najbardziej. Uwielbiam robić drożdżowce. Mogę poprosić kawałeczek do kolacji? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, że uwielbiam takie ciasta? :) wspaniałości !

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam