niedziela, 12 października 2014

Flaki

Flaki to bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca,pożywna i sycąca.
Podajemy z bułkami lub chlebem .
Polecam













Składniki:

- 4 litry wody
-1 kg flaków wieprzowych
- 1/2 kg -1 kg kości wieprzowych 
- 1 duża marchewka 
- 1 pietruszka 
-1/2 selery
- (2 -3 )ząbki czosnku
 -3 ziarnka angielskiego ziela
-(2-3) liście laurowe
 -1 łyżka majeranku
 -1 łyżeczka muszkatołowej gałki
 - sól 
-pieprz
-magii w płynie 
-2 łyżki maki

 Przygotowanie :

Do garnka wlać 4 litry wody ,włożyć umyte kości wieprzowe , ziele angielskie ,liście laurowe ,zagotować i odszumować( starte warzywa dodajemy ,gdy kości będą już na pół ugotowane i gotujemy wywar .Flaki dobrze wypłukać, włożyć do garnka z wodą i gotować do miękkości (flaki obgotowuję dwukrotnie) następnie odlewamy wodę z flaków i ostudzone kroimy w paski ,kości obieramy na drobne kawałki .Pokrojone flaki i obrane mięso kładziemy do wywaru ,gotujemy jeszcze przez chwilę. Robimy zaklepkę ( 2 łyżki mąki na 1 szklankę wody ) zaciągamy zupę i doprawiamy przyprawami ,magi ,gałką muszkatołową, pieprzem dodajemy majeranek .
Smacznego !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam