wtorek, 7 października 2014

Gołąbki

Dziś proponuję przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem ,warzywami i ryżem .
Wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne.
Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. 














Składniki:

-1 kg mięsa mielonego
 -2 woreczki ryżu (nie parboiled )
-3 marchewki
-1/2 selery
-1 pietruszka
-sól-
pieprz-
vegeta-
delikat czerwony 
-zielona pietruszka ( według uznania) 

Przygotowanie:

Kapustę całą główkę (wyciąć głąb z kapusty)opłukać, włozyć do garnka do gotującej wody i obgotować,aby zmiękły liście i można było z nich formować gołąbki.
 Do mięsa mielonego dodajemy startą marchew ,seler i pietruszkę ,przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż (ostudzony )
(doprawić według uznania). Wszystko razem mieszamy ,i dobrze wyrabiamy dłonią i formujemy w kształcie kotleta mielonego.
Zawijamy w obgotowane liście.
 Dno garnka, wykładamy liśćmi kapusty i na nich układamy gołąbki ,można ułożyć je warstwowo.
Na każdego gołąbka można położyć plasterek masła lub boczku .Zalewamy je bulionem ( z kostki rosołowej ) Z wywaru z gołąbków można przygotować sos pomidorowy .
Gotujemy 30 - 40 minut

 Smacznego !!!


2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam