niedziela, 5 października 2014

Królik w sosie własnym

 Proponuję dziś  królika  to bardzo smaczne lekkostrawne,
 chude i zdrowe mięso.
 Polecam






 Składniki :
- 1,5 kg -2 kg królika 
-( 3-4  )ząbki czosnku
- 2  cebule
-4-5 łyżek oleju
 -( 1-1,5 )łyżki majeranku
-sól
-pieprz
-delikat czerwony do mięs
-mąka
-śmietana

 Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę,cebule obieramy ,kroimy w plastry lub kostkę.
Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki. 
Smażymy na rozgrzanym oleju lub margarynie na rumiano z obu stron podlać wodą i dusić do miękkości około, 
1 godz- 1,5 godz, pod przykryciem (wyparowany sos uzupełniać wodą) Upieczone mięso wyjąć
Powstały wywar po pieczeniu zagęścić 
3/4 szklanki wody ,2 łyżki maki lub mąkę rozklepać w śmietanie i dodać do sosu, wymieszać i zagotować .
 Doprawić według uznania.
 Podajemy z ziemniakami i buraczkami 

Smacznego !!!












1 komentarz:

  1. PYCHA! POLECAM KRÓLIKA W ŚMIETANIE WG ANASTAZJI
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/krolik-duszony.html
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam