poniedziałek, 13 października 2014

Lane kluski na mleku


Lane kluski na mleku z dodatkiem dżemu truskawkowego.. Łowicz ..to bardzo smaczna, pożywna  a przede wszystkim ekspresowa w wykonaniu zupa... da energii na cały dzień.
Idealna na śniadanie bo właśnie rano nasz organizm potrzebuje najwięcej energii ,to najważniejszy posiłek w ciągu dnia .
Tak przygotowana zupa mleczna cieszy nie tylko podniebienie ale także oko....Dodatek dżemu,truskawkowego.. Łowicz... dodaje jej smaku  .....
Zachęcam do gotowania





 Składniki :
-1 litr mleka 
-2 jajka
 -4 łyżki maki 
 -( 1- 2 ) łyżki dżemu Łowicz 




Przygotowanie :

 Lane kluski :
Do wysokiego naczynia wbić  2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na jednolitą masę 

Przygotowanie :
 Mleko wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia....
Do wrzącego mleka wlewać powoli ciasto przerywanym cienkim strumieniem za pomocą widelca ,często mieszając.
Ciasto można również wlewać na mleko za pomocą lejka okrężnym ruchem.
Gotujemy 3-5 minut
Gotowe kluski ,nalewam na talerz robię kleksy z dżemu truskawkowego....


Smacznego !!!






5 komentarzy:

  1. Witam.
    Bardzo pyszna zupka mleczna z kluseczkami. Mama mi ją zawsze robiła. Uwielbiam. pychotka. Pożywna :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Junior od razu by cię bardzo polubił za to danie, ja niestety nie lubię zup mlecznych, mam uraz z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie robiła mi mama jak tuptałam do przedszkola- uwielbiałam je , tyle że wcinałam z babcinym dżemem truskawkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie kluseczki,najlepsze były jak babcia zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam