niedziela, 12 października 2014

Lord

Ciasto smaczne i delikatne, bardzo łatwe do przygotowania, rozpływające się w ustach.
Gorąco zachęcam do pieczenia ....









Składniki:

Biszkopt :
 -4 jajka
 -13 dkg cukru
-15 dkg mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do  pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej lub oranżady 

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,
 dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
 mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
 ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
 Piec w temperaturze 180 stopni

  Nakropienie do biszkopta :
- 1 szklanka przegotowanej wody
 - sok z 1/2 cytryny
- (2-3 ) łyżki cukru 

Płytka kokosowa: 
-7 białek
-1 szklanka cukru pudru 
-1 szklanka wiórek kokosowych 
Białka ubić  na sztywną pianę,
następnie dodać 1 szklankę cukru pudru, dalej ubijając na koniec, dodać jedną szklankę wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać.  Wyłożyć, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku
 20 -30 minut w temperaturze 
180 -190 stopni .

Masa:
-7 żółtek
 -3 szklanki mleka
szklanka cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-1 kostka masła lub margaryny
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
-10 dkg maki ziemniaczanej
-5 dkg rodzynek
 -4 połówki brzoskwiń z puszki 
Polewa :
-1/2 czekolady deserowej  
-4 łyżki mleka
 -1 łyżeczkę masła
 (masło,mleko czekoladę całość rozpuścić ) 

Przygotowanie:
 Żółtka , utrzeć z 1 szklanka cukru pudru i cukrem waniliowym ,dodać 1 szklankę zimnego mleka, mąkę ziemniaczana i budyń, Wszystkie składniki połączyć mikserem, już połączone dodać do 2 szklanek gotującego się mleka, całość gotować aż budyń zgęstnieje (intensywnie mieszając ) Odstawić do wystygnięcia . Zimny przecisnąć przez praskę .
Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać (można użyć miksera )
1/3 masy odłożyć do miseczki, do pozostałej części masy dodać rodzynki i drobno pokrojone( w kostkę ) brzoskwinie .

  Biszkopt nasączyć,rozsmarować, 
 na nim przygotowaną masę z rodzynkami i brzoskwiniami,następnie przykryć płytką kokosową (płytką kokosową przykrywamy razem z papierem od strony... gdzie go nie ma... gdy już placek przykryjemy dopiero delikatnie odrywamy papier.Na wierzch wyłożyć masę bez bakalii  i równo rozsmarować.
Polać rozpuszczoną czekoladą
 Blacha 40x26

 Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie. Jak prawdziwy lord. A tak serio to widzę, że jest dosyć pracochłonny, ale za to wygląda pysznie i zapewne był cudowny w smaku :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem brzoskwiń/ morel z puszki. Poezja :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ciasto wspaniałe, rzeczywiście pracochłonne, ale na pewno efekt jest tego wart:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam