sobota, 18 października 2014

Makaron z pestkami dyni ,brokułami i boczkiem

Smaczne i ekspresowe danie obiadowe .....Polecam ........








Składniki na osiem porcji :
-1 opakowanie makaronu( 500g )kokardek, kolanek według uznania
-10 dkg pestek dyni łuskanych 
-40 dkg wędzonego boczku
 -1 brokuł
1 cebula
 -1 ząbek czosnku 
-1 łyżki oleju
-4 łyżki masła 
3-5 łyżek tartego parmezanu 
-sól
-pieprz

 Przygotowanie:

Makaron ugotować (al dente )w osolonej wodzie  zahartować, zimną wodą i wymieszać z olejem. Cebule i czosnek drobniutko pokroić w kosteczkę.
Brokuły opłukać ,podzielić na różyczki i od zagotowania, gotować 2-3 minuty . Pestki dyni przesmażyć na suchej patelni .
Boczek (drobno pokrojony ) przesmażyć dodać cebule i czosnek ,chwilę jeszcze smażyć ,do tego dodać odcedzone  brokuły   delikatnie wymieszać.
Zdjąć z ognia,  wszystko dodać do ugotowanego makaronu,wsypać pestki dyni  i wymieszać.
Doprawić do smaku  ....
Gotowe danie, można posypać startym parmezanem  ....

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Jaki piękny makaron kokardki. I jedzonko jakie smaczne i zdrowe. Bardzo lubię parmezan- mogłabym go wcinać nawet bez dodatków, choć to on sam w sobie stanowi dodatek. Wygląda smakowicie ten bukiecik kolorów z makaronem na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam