wtorek, 14 października 2014

Ogórki po kalisku

Sezon na ogórki już minął  ale na przyszły rok przepis jak znalazł .Ogórki w plastrach są bardzo smaczne ,chrupiące doskonała przystawka do obiadu jak i do świeżego pieczywa ....







Składniki :
-4 kg ogórków
 -1/2 kg cebuli 
-1 łyżka soli
 -1/2 szklanki oleju
-1/2 szklanki octu 
-1 szklanka cukru 
-1 płaska łyżka pieprzu
 -2 łyżki vegety
- 2 słoiki koncentratu pomidorowego
( po 200 g )
 -garść kopru

 Przygotowanie :
 Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na grubsze plastry ,następnie obieramy cebule i także kroimy w plastry .Do ogórków dodajemy cebulę,sól ,olej ,vegetę,cukier, pieprz ,ocet , garść kopru i koncentrat pomidorowy wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby się zmorzyło.
Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i kładziemy do słoików razem z tym sokiem. Gotujemy 10 minut od zagotowania ..
...Smacznego!!!!





5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób na ogóreczki, pewnie są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Może łatwiej będzie jak napiszę 5 łyżek kopru
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubie vegety i nie używam jej w kuchni, jakie przyprawy mogę dać w zastępstwie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli w kuchni nie używamy vegety
    nie potrzeba zastępować inną przyprawą.Wystarczy dodać więcej soli .Ja używam vegety
    więc dodałam.
    Pozdrawiam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam