niedziela, 5 października 2014

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są bardzo smaczne chrupiące ,łatwe do zrobienia i tanie  Można je podawać na wiele sposobów z cukrem śmietaną,sosem grzybowym musem jabłkowym.Mogą być dodatkiem do mięs lub jako osobne danie .Najlepiej smakują podane na gorąco. Polecam 





Składniki:

- (1 i 1/2 kg) ziemniaków
-1 jajko 
-1 łyżeczka soli 
-2 łyżki kaszki manny
-4 łyżki mąki

 Przygotowanie :

Ziemniaki obrać ,umyć zetrzeć na tarce
 Z masy ziemniaczanej odlewamy nadmiar soku ,dodajemy, jajko ,sól,kaszkę mannę mąkę,wszystko dobrze wymieszać 
Gdy masa będzie, jeszcze rzadka możemy dodać z łyżkę kaszki lub mąki .Smażymy na rozgrzanym oleju .
Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam tradycyjne placki ziemniaczane, jeden z najsmaczniejszych i tańszych obiadów, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam