czwartek, 30 października 2014

Sałatka ryżowa

Bardzo smaczna sałatka ryżowa  ,prosta i ekspresowa w przygotowaniu ,każdemu się uda
 kto zechce ją zrobić ...
Polecam 





Składniki :
-1 woreczek ryżu (parboiled )
-20- 30 dkg fileta z kurczaka 
-15 dkg-20 dkg szynki konserwowej
 -5 plastrów ananasa z puszki 
-2 ogórki słodko-kwaśne 
-2 łyżki rodzynek
 -1/2 papryki czerwonej (surowej )
 -1 łyżka kopru
-sól 
-pieprz
-cukier
-2-3 łyżki majonezu

 Przygotowanie :
Ryż, ugotować w osolonej wodzie ,odcedzić wysypać do miski aby ostygł ,Fileta ugotować  w kostce rosołowej ,gdy będzie już ugotowany ,wykładamy na talerz  i wystudzonego kroimy w kostkę ,następnie kroimy w kostkę szynkę ,paprykę czerwoną ,ogórki ,ananasy .Tak przygotowane składniki  (pokrojone )dodajemy do wystudzonego, ryżu...... wsypujemy rodzynki i koper następnie dodajemy sól ,pieprz i cukier oraz majonez i całość ,delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły ....
..Smacznego !!!

 


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja wygląda na pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka fajna sałatka. Ryż nadaje sałatką taki delikatny posmak. Nie są wtedy takie typowo warzywne, ale mają przełamany smak. Bardzo lubię dodawać ryżu do sałatek, nawet do sprawdzonych przepisów bez niego czasem dołożę z pół woreczka ryżu- tak po prostu mi smakuję, więc ten przepis bardzo mi pasuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sałatki ryzowe, a z kurczakiem to już w ogóle są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam