poniedziałek, 27 października 2014

Schabowy z fileta kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pyszny ,kruchy chrupiący kotlet obtoczony płatkami kukurydzianymi z fasolką szparagową,to
prosty , szybki i bardzo smaczny obiad ....Polecam....





Składniki :
-60dkg fileta z kurczaka
-mąka
 -2 jajka
-płatki kukurydziane
 -sól
-pieprz
-przyprawa do kurczaka
 -1 kg fasolki szparagowej
-1/2 kg marchewki 
-1/2 kostki masła
3-4 łyżki bułki tartej 

 Przygotowanie:
Fileta płuczemy pod bieżącą wodą ,następnie rozbijamy i posypujemy przyprawami, solą,pieprzem ,przyprawą do kurczaka.
Obtaczamy w mące ,roztrzepanym jajku i rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
 Płatki rozkruszyć ręką lub wsypać do woreczka i rozkruszyć wałkiem
Fasolkę opłukać włożyć do garnka,marchewkę obrać ,umyć pokroić w plastry i dodać do fasolki, zalać wodą ,osolić ,wsypać łyżkę cukru i gotować, do miękkości .
Na patelni ,rozpuścić 1/2 kostki masła dodać bułkę tartą i przesmażyć, wlać do garnka i wstrząsnąć ...

Smacznego!!!







3 komentarze:

  1. Witam. Bardzo ciekawy pomysł na obiad. Mam właśnie schabowe i chyba wiem jak je wykorzystam. Zwyczajna panierka jest dobra, ale trochę "nudna". Czasem ma się ochotę na coś odmiennego. Naprawdę świetny pomysł z tymi płatkami! :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już miałam wypróbować tę panierkę z płatków, ale zawsze jakoś zapominałam, wyglada przepysznie, zjadłabym taki kotlecik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tak przygotowaną fasolkę a z marcheweczką jest jeszcze pyszniejsza. Świetny obiadek Ewuś. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam