piątek, 10 października 2014

Sernik inaczej - pyszny

Przedstawiam przepis na sernik który dostałam od mojej mamy ,banalnie prosty który rozpływa się w ustach.
Zachęcam do pieczenia 






Składniki :

Spód kręcony pod sernik

-20 dkg maki pszennej 
-10 dkg kartoflanki
-20 dkg cukru
-1 kostka margaryny
 -4 jajka 
-1 łyżka kwasnej smietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:

 -1 wiaderko sera( President )-(1 kg) 
 -1 szklanka cukru pudru
-8 jajek
-1/2 szklanki mleka
-250 ml śmietany kremówki 30%
-1/2 szklanki oleju
-2 budynie śmietankowe
-1 cukier waniliowy
-1 łyżka octu

 Przygotowanie spodu pod sernik :

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno po jednym jajku wciąż ucierając.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżkę kwaśnej śmietany.

Masa serowa :

Mleko,śmietanę ,olej,cukier waniliowy 
budyń i żółtka  połączyć mikserem,dodać ser i rozmiksować na jednolitą masę .
Na koniec dodać ubite białka z cukrem pudrem i łyżką octu
(ocet dodać do ubitych białek i  mikserem jeszcze chwilkę miksować aby ,ocet połączył się z białkami)
Delikatnie połączyć z masą serową .
Wylać na przygotowany spód,ciasto piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 
60-65 minut.
Porcja na dużą blachę 40x26 

 Ocet dodany do masy serowej ,zapobiega opadaniu wypieku.


Smacznego !!!













3 komentarze:

  1. Bardzo lubię serniki, ale sama zawsze boję się upiec, muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, bo wydaje się łatwy, no i pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sernik. NIam, niam.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam