piątek, 3 października 2014

Szagówki

Dziś proponuję szagówki ,smaczne kluski z boczkiem i cebulką 








Składniki :

60 dkg ziemniaków 
30 dkg mąki
 (tyle aby ciasto się nie kleiło ) 
1 jajko
 1 łyżeczka soli 
1 cebula 
20 dkg boczku
 tłuszcz do podsmażenia 

Przygotowanie :

 Ziemniaki ugotować wysypać z garnka ,ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleiste
 Letnie ziemniaki, przeciskamy przez praskę a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników, dodajemy jajko ,sól,mąkę 
im krócej wyrabiamy tym są lepsze 
 Jeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze mąki ciasto musi być gładkie 
Uformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukos 
W garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę gotować 2-3 minuty. Ugotowane przełozyć na talerz ,polać podsmażoną cebulką z boczkiem .Podajemy z kiszoną kapustą i ciemnymi sosami 

Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Nie słyszałam wcześniej o takich kluseczkach, bardzo ciekawy przepis na sycący obiadek:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam