piątek, 31 października 2014

Szynka z jajkiem w galarecie

Szynka z jajkiem w galarecie , zachwyca smakiem przepis jest prosty,
 nie jest pracochłonny
Polecam.....














 Składniki :
-1/2 kg szynki konserwowej
- 5 jajek 

Do dekoracji :
-ananasy
 -brzoskwinie
-żółty ser
 -groszek- 1 marchewka (ugotowana)
-papryka czerwona
 -zielona natka pietruszki


-1 litr wody
 -1 liść laurowy
-2 ziarnka ziele angielskie
1 łyżka octu lub 2-3 łyżki soku z cytryny
 - 25 g żelatyny (spożywcza)
-1 łyżeczkę czubatą vegety 

Przygotowanie:
Do jednego ,litra zimnej wody wsypujemy
 (25 g ) żelatyny.Gdy żelatyna napęcznieje wstawiam na ogień ,wsypuję 1 łyżeczkę vegety i dodaję 1 łyżkę octu lub soku z cytryny (według uznania )ziele angielskie i laurowe liście to zagotowuję,
 (jeśli trzeba jeszcze dosolić do smaku )
Po ostudzeniu ,wywar przecedzić i zalewać przygotowane półmiski .
Szynkę z jajkiem, (  pół jajka)zawijamy w rulonik zatykamy wykałaczką i układamy na półmisku (wg.upodobań )
udekorować ,brzoskwiniami ananasami,groszkiem serem żółtym, papryką,marchewką,zieloną natką pietruszki ....

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Pamiętam, że dawno temu moja mama czy babcia robiły taką wspaniałą przystawkę na różne uroczystości, teraz jakby się o tej pyszności zapomniało, muszę kiedyś zrobićm bo mi się ten smak przypomniał, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam