poniedziałek, 6 października 2014

Tort orzechowy

Dziś przepis na bardzo smaczny i bardzo łatwy w wykonaniu tort orzechowy na każdą okazję .
Polecam 






Składniki:

-9 jajek
 -1,5 szklanki cukru
-3 szklanki maki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-12 łyżek białej gazowanej wody lub żółtej oranżady
-12 łyżek oleju


 Masa orzechowa:

-2 i 1/2 kostki masła lub margaryny
-1 i 1/2 szklanki mleka
-30 dkg cukru-
40 dkg orzechów włoskich zmielonych
 -50 ml spirytusu 


Bakalie:

-orzechy
 -pół czekolady białej 
-pół czekolady deserowej
 -dżem porzeczkowy (według uznania)

Nakropienie:

-1/2 litra wody przegotowanej
 -sok z jednej cytryny
-50 ml spirytusu

 Forma do pieczenia o średnicy 26 cm

Przygotowanie :

Biszkopt :

-Białka ubić z cukrem, dodać żółtka,wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem
 Piec w temperaturze 180 stopni 

Masa orzechowa :
-Ugotować cukier z mlekiem aż zmniejszy o połowę objętość ,wsypać zmielone orzechy chwilę gotować na wolnym ogniu 2 -3 minuty,, ostudzić.  Masę orzechową i alkohol połączyć z utartym  masłem .
Nałożyć tort 
-2 krążki masą orzechową, posypać bakaliami ,pokrojoną drobno czekoladą  białą i deserową i orzechami ,1 krążek  dżemem porzeczkowym .Wierzch tortu smarujemy ,także masą orzechową ,wokół kładziemy połówki orzechów posypujemy startą czekoladą białą i deserową


Smacznego !!!










.

6 komentarzy:

  1. Wow, robi wrażenie, wspaniałe ciacho:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie udekorowany. Musi być pyszny! Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ,serdecznie na kawałek tortu i kawusie
      Pozdrawiam)

      Usuń
  3. cudowny jest, bardzo dostojny, z wielką chęcią wprosiłabym się do Ciebie Ewciu na kawusię i kawał tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się imponująco :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam