środa, 22 października 2014

Tort Tiramisu

Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny 
Polecam...


Składniki:
Biszkopt:
-10 jaj xl
-30 dkg cukru
-40 dkg mąki tortowej 
 -2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao
-5 łyżek wody gazowanej lub żółtej oranżady
Z mąki tortowej odsypać 3 łyżki do torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki kakao

Przygotowanie :
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
 dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
 mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i kakao 
 ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
 Piec w temperaturze 180 stopni
 Tortownica o średnicy 26 cm 
Masa :
-3 serki mascarpone 
-1 litr śmietany kremówki (30% )
-cukier waniliowy
 -4 łyżeczki żelatyny 
-1 szklanki cukru pudru
-2 paczki biszkoptów długich do obłożenia 
Żelatynę namaczamy w zimnej kawie
(3/4 szklanki kawy) ,gdy napęcznieje rozpuścić.

Nakropienie biszkopta :
-300 ml kawy 
 -100 ml spirytusu 
-3 łyżki cukru
( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać wodą i osłodzić cukrem ,dodać spirytus ) 

Przygotowanie:
Biszkopt pokroić na 3 krążki, nasączyć .
Śmietanę ubić ,dodać cukier waniliowy i cukier puder .Do śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszając mikserem .Na końcu wlewamy rozpuszczoną chłodną żelatynę .Masę na chwilę wkładamy do lodówki ( 10 minut) aby stężała ,nakładamy na  każdy krążek aż do wyczerpania ( część masy zostawić do obsmarowania boków tortu i wierzchu )
Boki obłożyć,biszkoptami
 Wierzch tortu posypać kakao ....

Smacznego !!!!

7 komentarzy:

  1. Wow, robi wrażenie! Nie umiałabym stworzyć takiego cuda, gratulacje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny. Szkoda, że nie pokazałaś przekroju

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki efektowny i z pewnością przepyszny...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Tiramisu pod każdą postacią, często robię w pucharkach jako deser :) Twój tort wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tiramisu :) zawsze, wszędzie o każdej porze :) pychotka, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam