środa, 8 października 2014

Zupa pomidorowa z ryżem na żeberkach

Smaczna ,najsmaczniejsza pomidorowa
 na żeberkach.
Polecam 










 Składniki :

-(1/2 -1) kg żeberek 
-4 litry wody 
-3/4 szklanki ryżu
-liść laurowy
-ziele angielskie
-1 duża marchewka 
-plaster selery
-1 pietruszka
 -pora (biała część )
-20 dkg-30 dkg koncentratu pomidorowego
-sól
-pieprz
-maggi do smaku 
- 1-2 łyżki cukru
 -1/2 łyżki ostrej papryki 
-majeranek

 Przygotowanie :

Do garnka wlewamy wodę,wkładamy opłukane mięso ,liść laurowy,
 angielskie ziele, osolić ,zagotować i zebrać powstałe szumowiny. Gotujemy wywar
(wywar gdy się wygotuje trzeba go uzupełnić do podanej objętości )
 W połowie gotowania wrzucamy warzywa i sypiemy ryż ,gotujemy aż ryż i mięso ,będzie miękkie.
Następnie wyciągamy mięso i dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy .
Zupy nie  zagęszczamy ( ryż gotując w wywarze czyni zupę wystarczająco, gęstą. Można dodać śmietany (według uznania)

Smacznego!!!




3 komentarze:

  1. Jak dla mnie to najlepsza pomidorowa to właśnie ta na żeberkach :) zawsze robię na wieprzowince. Narobiłam sobie apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy nie robiłam pomidorowej na żeberkach, czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam pomidorową, to chyba najlepsza polska zupa:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam