poniedziałek, 6 października 2014

Zupa z dyni z pszennymi kluseczkami

Zupa z dyni jest prosta do przygotowania lekka ,smaczna a przede wszystkim pożywna i zdrowa .
Polecam smakoszom potraw dyniowych






Składniki :

-1 kg dyni 
-1 litr mleka
-szczypta soli
 -cukier
-woda 1,5 l 

kluski :-
-1 jajko
-200 ml mleka
-30 dkg mąki
-szczypta soli 

Przygotowanie:

Dynię, obrać ze skóry ,usunąć włókna z pestkami , pokroić w kostkę, opłukać .
Do garnka wlać 1,5 litra wody ,wrzucić dynie i ugotować do miękkości .Gdy dynia będzie już miękka całość zmiksować ,wlać litr mleka osolić i dodać cukru
 (solimy delikatnie )Całość zagotować ,gdy już się zagotuje,kładziemy łyżeczką małe kluseczki .W czasie gotowania raz po raz zamieszać.
Całość z kluskami gotujemy 2 minuty 

Smacznego!!!






1 komentarz:

  1. Ależ przepiękny kolor tej zupki, aż zachęca do spróbowania, pyszne, jesienne danie:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam