środa, 1 października 2014

Zupa z grochu łuskanego żółtego

Zrobiło się chłodniej na dworze więc chciałabym zaproponować zupę z grochu łuskanego.Jest to zupka bardzo pyszna i rozgrzewająca .
Zachęcam do wypróbowania







 Składniki :

3 litry wody 
25 dkg żółtego łuskanego grochu
 1/2 kg kości od schabu lub 1/2 kg żeberek
 1/2 kg ziemniaków
 1 marchewka (duża)
 1/2 selery (mała) 
1 pietruszkę
 1 cebulę
 2 ząbki czosnku 
40 dkg wędzonego boczku 
Przyprawy :
sól 
pieprz 
ziarenka smaku
 majeranek
 zielona pietruszka 

 Przygotowanie :

Do garnka wlewamy wodę ,wkładamy umyte mięso lub kości,bobkowe liście ziele angielskie ,osolić. Zagotować ,zebrać powstałe szumowiny i gotować do miękkości 
Gdy kości będą już miękkie wyjąć z garnka i obrać.Następnie do wywaru, wsypać groch i gotować ,gdy będzie już półmiękki  wrzucamy ziemniaki i
  starte lub pokrojone w drobną kosteczkę ,warzywa) i gotujemy do miękkości .Gdy już wszystko będzie miękkie dodajemy przesmażony boczek z cebulką  i czosnkiem ,przyprawy i majeranek  obrane mięso ..Na sam koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki i selery  Doprawić według uznania .. Zamieszać odstawić z ognia i gotowe .Zupy nie zagęszczamy groch gotując się w  wywarze czyni zupę wystarczająco gęstą 

Smacznego  !!!



1 komentarz:

  1. Pyszna zupka, idealna na chłodniejsze dni, a ja zapraszam do siebie na gulasz:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam