sobota, 22 listopada 2014

Bananowiec z wiśniową pianką

Pyszne ciasto z bananami i wiśniową pianką 
Polecam





Składniki :
Biszkopt :
-3 jajka
 -1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtej

 Masa bananowa :
 -1 kg bananów
-3 jajka
-szczypta soli
-1/2 kostki masła
-1 szklanka cukru pudru
 -1 cytryna 
-1 galaretka cytrynowa(rozpuścić w 1 szklance wody )
-2 galaretki pomarańczowe(rozpuścić w 3,5 szklanki wody )
-1 galaretka wiśniowa(rozpuścić w 1 szklanka wody)

Nakropienie : 
-1/2 szklanki wody 
-sok z 1/2 cytryny
 -1 łyżka cukru 
 1-łyzka spirytusu (według uznania)
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
 dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
 mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
 ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
 Piec w temperaturze 180 stopni .
Tortownica o średnicy 26 cm

Masło ,utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać banany przeciśnięte przez praskę, rozpuszczoną gęstniejącą cytrynową galaretkę i sok 1/2 cytryny ,wszystko dobrze połączyć i wylać na nasączony ,biszkopt. Następnie ,białka ubić na sztywno i dodać (do białek) tężejącą wiśniową galaretkę,to wylać na twardą masę bananową .Na stężałą piankę, ułożyć krążki bananów (każdy krążek moczymy w soku z cytryny ) i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą galaretką pomarańczową. 

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie ciasta z galaretką i owocami, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej masy bananowej to ma być cały kilogram przetarty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ,tak do tej masy przeciskamy przez praskę jeden cały kilogram
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam