czwartek, 20 listopada 2014

Dorsz atlantycki z sosem greckim

Pyszne danie obiadowe ,ekspresowe w wykonaniu....
Sos grecki bardzo smaczny, doskonale pasuje do każdego gatunku ryb 
Polecam ..







Składniki :
-1 kg dorsz atlantycki
-sól
-przyprawa do ryb 
-pieprz
- sok z cytryny
Rybę skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą ,przyprawą do ryb,pieprzem obłożyć cebulą i odstawić na 2-3 godz .do lodówki następnie obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju .

Składniki :  -sos grecki 
-3 marchewki
 -1/2 selery 
-1 cebula
-1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
 -1 pietruszka
-3 ziarenka ziela angielskiego
-1 liść laurowy
-1/2 kostki masła
-1 bulionówka
-1,5 łyżki mąki
-3/4 szklanki wody
-100 g koncentratu pomidorowego
-sól
-pieprz
-papryka ostra
 - papryka słodka
 -cukier

 Przygotowanie :
Cebulę i czosnek pokroić na drobno,przesmażyć 1/2 kostki masła, dodać,
 kostkę rosołową,starte warzywa ,ziele angielskie ,liść laurowy podlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat i przyprawy zaklepać (1,5 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody ) zagotować i odstawić z ognia .

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Pyszny obiadek, uwielbiam dorsza, a sos grecki jest do niego idealny, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam