piątek, 28 listopada 2014

Galat wieprzowy

Bardzo smaczny dodatek do pieczywa,
idealna  przystawka na różne okazje...... 
Polecam ......


Składniki :
-1 kg golonki
 -2 kg nóżek wieprzowych 
-3 duże marchewki
 -3 pietruszki
 -1/2 selery 
- 1 cebula
 -2 laurowe liście 
-5 ziarenek angielskiego ziela 
- 3 łyżki octu
 -przyprawy
 -sól
-vegeta
-pieprz
- magii 
-pietruszka zielona 

Przygotowanie:
 Nóżki i golonkę zalewam wodą ,mocze  około 3 godzin ,następnie płuczę pod bieżącą wodą ,kładę do garnka i zalewam wodą do przykrycia ,nóżek i golonki ,zagotowuję.
Zbieram szumowiny ,dodaję sól,vegete, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy ,gotuję ,(od 2-2,5 godzin )
W połowie gotowania wrzucam marchew ,seler ,pietruszkę i całą obraną cebulę i gotuję do miękkości .
Gdy wszystko jest już miękkie wykładam do miski aby przestygło, obieram nóżki i golonkę na drobne części .
Marchew ,pietruszkę, seler kroję w drobną kosteczkę .
Wywar przecedzić  (  sprawdzić, czy wywar jest wystarczająco doprawiony),wlać 3 łyżki octu i zamieszać.
Mięso obrane,,warzywa ,pietruszkę zieloną ,układamy  do salaterek,półmisków ,pojemników od jogurtów (według uznania ) i zalewamy przygotowanym ,przecedzonym( przestudzonym) wywarem....odstawiamy do lodówki ...
Do zalania obranego mięsa potrzeba 3 litry wywaru..........

Smacznego !!!! 

5 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo lubię, chociaż mój ulubiony to z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeść choć robić to już nie bardzo....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała przystawka na różne okazje. Swietny przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam z odrobiną octu :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam