piątek, 14 listopada 2014

Kapusta z białą fasolą

Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu,
  jest bardzo sycąca.
Smaczny  dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa ...
Polecam.....



Składniki :  
-kapusta kiszona 1,6 kg 
-400 g-500 g fasoli białej drobnej
 -15 -20 dkg szynki surowej w kostkach
 -2 duże marchewki 
-1 duża cebula 
-ziele angielskie
-liść laurowy 
-10 dkg smalcu 
-10 dkg margaryny 
-przyprawy:
-sól
-pieprz 
-1-2 łyżek cukru 
- 2 łyżki maggi , 
1 płaska łyżka vegeta 

Przygotowanie :
Fasolę opłukać ,zalać wodą i moczyć całą noc,następnie gotujemy do miękkości .
Kapustę ,kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą (dwa razy )
aby nie była zbyt kwaśna ,pokroić na mniejsze ,kawałki zalać wodą, dodać ziele angielskie ,liść laurowy i gotować do miękkości(wodę, trzeba uzupełnić podczas gotowania jeśli odparuje)
Marchew ,obrać opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach,cebulkę drobno pokroić w kostkę .
Na patelnię włożyć tłuszcz i  podsmażyć pokrojoną drobno cebulę ,następnie dodać marchew i w kosteczkach szynkę doprawić ,maggi,1 łyżkę vegety, pieprz  podlać wodą (do 200 ml) i dusić  na małym ogniu ,15 -20 minut.
Odcedzić ugotowaną kapustę.... część, fasoli (1/2) ,ugnieść, rozgnieść na papkę i dodać do kapusty a (1/2) dodać w całości ,następnie dodajemy uduszoną marchew ,szyneczkę i cebulkę  ,przyprawiamy do smaku ,sól,pieprz, cukier 
Całość , dokładnie mieszamy .....

Smacznego !!!!

3 komentarze:

  1. Sycące danie na chłodne dni, nigdy tak nie przyrządzałam kapusty, bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki dodatek do kawałka soczystej grillowanej kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taką kapustkę, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam