środa, 26 listopada 2014

Kluski ziemniaczane

Szybkie ,proste w wykonaniu , tanie i sycące...
Doskonały dodatek do mięs i sosów ,
świetnie smakują z surówkami ..........
Polecam...




Składniki :

-90 dkg ziemniaków (już obranych i ugotowanych )
-2 jajka
 -1,5 łyżeczki soli
 -2 łyżki (kopiaste mąki ziemniaczanej )
-40 dkg mąki pszennej

 Przygotowanie:
Ziemniaki obrać ,umyć pod bieżącą wodą ,osolić i ugotować, odcedzić i letnie przecisnąć przez praskę.
Następnie do ostudzonych, wbić jajka, dodać sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną i wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki , spłaszczyć .
Gotować w osolonej wodzie od wypłynięcia 3- 5 minut  
Podawać z sosami ciemnymi ,surówkami ,kapustą kiszoną ...
Smacznego !!!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kluseczki, dzieciństwo mi się przypomina:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne są! Szczególnie gdy brak pomysłu na obiad albo lodówka opustoszała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie to zrobiłaś :-) mniam. Jak dla mnie rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam