środa, 19 listopada 2014

Medaliony z kluskami pszennymi i białą kapustą

Medaliony  to pyszne danie drobiowe
 z okrawek z fileta lub fileta.
Z pszennymi kluskami i kapustą to pyszny i szybki pomysł na pożywny obiad.
Polecam....








Składniki :
- 1 kg okrawek z fileta lub fileta 
-1 jajko 
-1 cebula 
-1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
 -1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
 -1 łyżka magii w płynie
 -pieprz 
-1 łyżeczka delikaty do mięs
-1 łyżeczka vegety 
-2 łyżki bułki tartej 

Przygotowanie : 
Okrawki zmielić na grubych oczkach z cebulą i czosnkiem wbić jajko ,dodać przyprawy i dobrze wyrobić 
Formować niewielkie kulki zwilżonymi dłońmi ,przed włożeniem na patelnie spłaszczyć.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu...


Kluski pszenne:
-40 dkg mąki
-1,5 szklanki mleka
-2 jajka
 -szczypta soli
-2 łyżki zielonej pietruszki
-1/2 kostki masła 

 Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić za pomocą miksera .
Kluski ,kłaść za pomocą łyżeczki do gotującej osolonej, wody  (łyżeczkę zanurzyć w wodzie a potem nabierać ciasta) Gotujemy  2-3 minuty.
Wyłożyć na patelnię z wody za pomocą łyżki cedzakowej  
Na patelni  rozpuścić masło wsypać 2 łyżki zielonej pietruszki i przesmażyć kluski.



Smacznego !!! 

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam