środa, 12 listopada 2014

Placki po węgiersku

Bardzo pożywne i smaczne placki, proste do wykonania ....
Polecam......







Składniki :
-2 kg ziemniaków
 -2 jajka
 -2 łyżki kaszki manny 
-1 płaską łyżkę soli
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
-4 łyżki mąki pszennej
Patelnia 24-26 cm 
Placki pieczemy z obu stron 

-1 kg łopatki 
-tłuszcz ( 1/2 kostki margaryny)
-1/2 kg pieczarek 
-1 cebula 
-1 ząbek czosnku (duży )
-1 lub dwie papryki (czerwone)
-ostra papryka 

 Ziemniaki zetrzeć na tartce ,na miałko... dodać kaszkę mannę ,sól,
mąkę ziemniaczaną,mąkę pszenną ,wbić jajka i całość dobrze wymieszać ...
Cebulę ,drobniutko pokrojoną i czosnek przesmażyć ,na tłuszczu (1-2 łyżki),wrzucić do tego opłukane,drobno pokrojone,ugotowane i odcedzone pieczarki,podsmażyć ,doprawić do smaku.
Pod koniec smażenia pieczarek dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę smażyć jeszcze 2 minuty i gotowe.
Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą ,pokroić na kostki ,podsmażyć na odrobinie tłuszczu ,przyprawić przyprawami ,delikat do mięs, sól,pieprz,papryka ostra(według uznania),
Gdy będzie już podsmażona wrzucić do garnka zalać 1/2 litra wody ,dodać bulionówkę i gotować do miękkości .
Gdy mięso będzie już miękkie, zrobić zaklepkę i zaciągnąć. 
Następnie  dołożyć pieczarki z papryką i całość wymieszać .
Gulasz musi być gęsty, łyżką kładziemy na placek ,złożyć na pół i polać ulubionym sosem np .czosnkowym ,śmietankowym pomidorowym ....

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam