sobota, 1 listopada 2014

Polędwiczki drobiowe w galarecie

Szybkie ,smaczne , atrakcyjne na stole ,
ciekawy sposób na smaczną przekąskę .....
Polecam......





Składniki:
- 70 dkg polędwiczek (drobiowych)

Do dekoracji :
 -brzoskwinie
 -groszek- 1 marchewka (ugotowana)
-papryka czerwona
 -zielona natka pietruszki 

-1 litr wody
 -1 liść laurowy
-2 ziarnka ziele angielskie 
1 łyżka octu lub 2-3 łyżki cytryny 
 - 25 g żelatyny (spożywcza)
-1 łyżeczkę czubatą vegety

Przygotowanie:


Polędwiczki,opłukać włożyć do garnka z wodą ,wrzucić  marchewkę,pietruszkę dodać przyprawy (vegeta,pieprz)
i ugotować, (15 minut)
 Po przestygnięciu układać na półmisku (wg.upodobań ),
udekorować ,brzoskwiniam i groszkiem,papryką,marchewką,zieloną natką pietruszki ....

Do jednego ,litra zimnej wody wsypujemy
 (25 g ) żelatyny.Gdy żelatyna napęcznieje wstawiam na ogień ,wsypuję 1 łyżeczkę vegety i dodaję 1 łyżkę octu lub soku z cytryny (według uznania )ziele angielskie i laurowe liście to zagotowuję,
 (jeśli trzeba jeszcze dosolić do smaku )
Po ostudzeniu ,wywar przecedzić i zalewać przygotowane półmiski .


Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Nie wiem jak można nie lubić mięs/ ryb w galarecie. Ja je absolutnie uwielbiam. Skosztowałabym tych polędwiczek z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczek w galarecie jeszcze nie jadłam, z checią bym skosztowała, tak pięknie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubię :-) ale takim daniem mój mąż byłby zachwycony :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam