niedziela, 23 listopada 2014

Rolada z masą krówkową o smaku czekoladowym

Rolada biszkoptowa z kremem  to szybkie ,proste
 i bardzo smaczne ciasto ....
Polecam.....




Składniki na ciasto :
-5 jaj
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka maki w tym 1 łyżka kartoflanki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nakropienie : 
-1/2 szklanki wody przegotowanej 
-sok z 1/2  cytryny
 -1 łyżka cukru 
 1-łyżka spirytusu (według uznania)
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
 dodać żółtka 
Na koniec dodajemy przesianą
 mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
 ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki ).
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po upieczeniu roladę zwijamy razem z papierem jeszcze ciepłą.
Blacha 42 x 37 cm
 Piec w temperaturze 180 stopni .

Masa 
:-1/2 kostki masła lub margaryny
-1 puszka masy 400 g
(krówkowa o smaku czekoladowym )
-1 galaretka wiśniowa ( rozpuścić w 1 szklance wody)

Masło połączyć z masą krówkową o smaku czekoladowym za pomocą miksera (odłożyć 2-3 łyzki do posmarowania wierzchu)
Biszkopt nakropić ,wyłożyć przygotowaną masę rozprowadzić po całości ,na brzeg rolady poukładać stężałą galaretkę zwinąć roladę. Wierzch posmarować  masą i posypać starta czekoladą deserową lub mleczną.

Smacznego !!!


4 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam takie rolady, muszę się w końcu nauczyć takie robić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna rolada! Krówki o smaku czekolady - to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie zwinięta! Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam