wtorek, 9 grudnia 2014

Bigos z kabaczka

 Bigos z kabaczka ,smaczny i treściwy  prosty w przygotowaniu.....
Polecam  

Składniki :

-2 kg kabaczka
-70 dkg-1 kg kiełbasy ,boczek,szynka
(wędlin według uznania)
-1 duża cebula
 -4 ząbki czosnku 
-2 duże marchewki
-1 koncentrat pomidorowy (200 g)
-delikat czerwony
-sól
-pieprz 
-papryka ostra lub słodka 
 -2 łyżki magii
-2 łyżki cukru
 -do podsmażenia wędlin tłuszcz 
 -margaryna 

Przygotowanie:

Kabaczka ,obieramy ze skóry następnie ze środka pozbawiamy ziaren,kroimy w kostkę,
marchew ścieramy na tartce 
Kabaczka i startą marchew, wkładamy do garnka wlewamy 3/4 szklanki bulionu z kostki i gotujemy na wolnym ogniu tak aby kabaczek był miękki a się nie rozgotował ( 15- 20 minut)
Wędliny pokrojone w kostkę lub plastry podsmażamy na margarynie oraz  oddzielnie, cebule i czosnek 
Gdy, kabaczek będzie już, miękki wrzucamy do garnka przesmażone wędliny ,cebulę i czosnek dodajemy koncentrat i przyprawy ,wszystko mieszamy i gotowe ....

Smacznego!!!!




3 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie, wygląda pysznie i super składniki :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie, ja kabaczka uzywalam do leczo, ale w bigosie musi być super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bigos z kabaczka! Robię go bardzo często (i sporo mam na zimę przygotowanych zapasów) ale nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam