wtorek, 16 grudnia 2014

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Proste,pyszne i sycące ....
Polecam.........





Składniki :

Farsz :
-1/2 kg pieczarek
 -1/2 kg mięsa mielonego
-1 cebulka 
-15 dkg margaryny 
-sól
-pieprz
-vegeta

Ciasto naleśnikowe :
-2 szklanki mleka 
-2 szklanki wody 
-3 jajka 
-2 łyżki magii  
-1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki 
 Przy pomocy miksera wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę ..
1 szklankę ciasta , odlać do obtaczania krokietów z reszty smażyć naleśniki .

Panierka:
 - ciasto naleśnikowe 
-bułka tarta 
Do smażenia krokietów :
-olej
Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą,pokroić na mniejsze części ugotować 
( 15-20 minut), 
Następnie przesmażyć na maśle lub margarynie drobno pokrojoną cebulkę i ugotowane,odcedzone pieczarki ,doprawić przyprawami według uznania )
Następnie tak przygotowane pieczarki wystudzone dodajemy do przyprawionego mięsa mielonego (mięso mielone przyprawiamy do smaku ostrożnie ponieważ mamy przyprawione pieczarki ).
Wszystko razem , dobrze wyrabiamy dłonią.
Na środek każdego naleśnika dajemy , farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości złożyć krokiety.

Maczać krokiety w cieście a następnie obtaczać w bułce tartej .
Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym tłuszczu .
Podajemy z sosem czosnkowym ,czerwonym barszczem...
Smacznego !!!!

3 komentarze:

  1. Mniam, pyszne krokieciki, uwielbiam połączenie mielonego mięsa i pieczarek, smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Krokiety kojarzą mi się ze Świętami- do barszczyku- mniam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam