poniedziałek, 8 grudnia 2014

Wątróbka z kurcząt z cebulką

Wątróbka z kurcząt  z cebulką, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolacje.
Szybkie ,proste danie podajemy z ziemniakami surówkami,pieczywem ...
Polecam  ....







Składniki :
-1 kg wątróbek drobiowych 
-3 cebule
1-2 ząbki czosnku
-delikat czerwony do mies
-pieprz
 -vegeta
 -magii
- czosnek 
 -liść laurowy
-pieprz 

Przygotowanie:

 Wątróbki oczyszczamy,odcinamy błonki,płuczemy pod bieżącą wodą ,wkładamy do naczynia dodajemy 1/2 łyżki vegety,1/2 łyżki delikaty czerwonej ,drobno pocięty lub starty czosnek,liść laurowy,1 łyżeczkę soli, pieprzymy,kropimy delikatnie magii i odstawiamy na noc do lodówki .
Następnie wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (czym dłużej je smażymy tym są twardsze)
 Do garnka wlać 1/2 szklanki wody ,wrzucić
1 kostkę rosołową,5-10dkg margaryny ,pokrojoną według uznania cebulkę i dusić.
 Jak już będzie na pół miękka, przekładamy wszystko do wątróbki mieszamy i całość dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając ....

Smacznego!!!!!

1 komentarz:

  1. Wpaniałe danie na zimę, bardzo sycące, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam