piątek, 16 stycznia 2015

Grzebień drożdżowy z makiem

Bardzo proste ciasto w wykonaniu a przede, wszystkim bardzo smaczne nie tylko z makiem przepyszne, również z jabłkami.
Polecam....





Składniki na ciasto  :
-1 kg mąki 
-1 kostka masła lub margaryny
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-10 dkg drożdży
Podane,
składniki na cztery grzebienie

Margarynę posiekać z mąką wsypać łyżeczkę soli ,dodać roztrzepane jajka,przygotowany uprzednio  rozczyn z mleka,2 łyżek maki,3 łyżek cukru i drożdży.Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1-2 godz.  


Masa makowa:
-1/2 kg maku 
-30 dkg cukru pudru
-2 łyżki miodu
 -2 łyżki powideł
-2 łyżki maki ziemniaczanej
-olejek migdałowy lub śmietankowy
-20 dkg masła
-1 łyżka smalcu
 -5 jajek 
-bakalie według uznania
Mak ,sparzyć ,po ostygnięciu  i odsączeniu z wody zmielić w maszynce (3-krotnie).
Masło,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając dodać zmielony mak i resztę składników .Na koniec do maku dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie całość mieszamy

Ciasto rozwałkowujemy na duże prostokąty o grubości 1 cm,  długości 50 cm i szerokości 20-25 cm  .Na ciasto rozsmarowujemy mak przewijamy raz i potem jeszcze raz .Brzegi ciasta ponacinać i uformować .
Po ostygnięciu,ciasto polukrować.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 30-40 minut .

Smacznego!!!! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam