sobota, 17 stycznia 2015

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa pyszna ,sycąca,bezmięsna 
 i aromatyczna.....
 
Składniki:
-1/2 kg pieczarek
-60 dkg ziemniaków 
-1 duża marchew 
-1 pietruszka 
-15 dkg selera
-2 laurowe liście
-3 ziarnka angielskiego ziela
- 1 cebula
-1 kubek (200 ml) śmietany 30%
-2 łyżki mąki
-pieprz
-1 łyżka magi w płynie
-5 dkg masła
-2,5 litra wody 
-1 łyżkę zielonej pietruszki lub koperku 

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyścić, umyć pokroić na drobno,lub w plasterki(według uznania)ugotować w 2,5 litrach wody, po 15 minutach pieczarki odcedzić, wodę pieczarkową odlać do innego garnka a pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć na maśle doprawić do smaku.
Ziemniaki kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wody pieczarkowej ,następnie dodajemy warzywa starte na tartce ,liść laurowy ,ziele angielskie ,jedną łyżeczkę vegety,sól,pieprz i gotujemy do miękkości .
Gdy wszystko będzie miękkie,zrobić zaklepkę do 1 szklanki wody wsypać 2 łyżki maki wlać do gotującej zupy,wrzucić podsmażone pieczarki w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku  .
Dodać 1 łyżkę zielonej pietruszki lub kopru zamieszać .
Odstawić z ognia i wlać śmietanę...

Smacznego!!!!                                            


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam