sobota, 7 lutego 2015

Pączki


Tłusty czwartek się zbliża więc przypominam przepis na lekkie paczki z marmoladą lub konfiturą truskawkową
Nie wchłaniają dużo tłuszczu 
Przepis jest łatwy,bardzo prosty w wykonaniu a pączki smaczne 
Polecam 












Składniki :

-1 kg maki
 -10 dkg cukru
 -cukier waniliowy 
-10 dkg drożdży
-1/2 litra mleka
 -10 żółtek 
-5 łyżek oleju
 -50 ml spirytusu lub wódki
 -1  łyżeczka soli
-otarta skórka z jednej cytryny
-olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie :

Z mleka ,cukru,mąki i drożdży zrobić rozczyn (mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ,ubić z cukrem dodać letnie mleko rozczyn z drożdży olej ,wódkę ,otartą skórkę z cytryny ,mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki
 (kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minut 
Olej rozgrzać i smażyć paczki
optymalna temperatura( 180 stopni )   pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik,  ostudzić i nadziewać marmoladą ,kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej 
 Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę.
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu .
Porcja na około 30 sztuk 

Smacznego !!!





4 komentarze:

  1. mniam! ależ mi zrobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pączki, pyszności, nie ma nic lepszego:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak ja dawno nie jadłam pączków. Mniam wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zjadłabym sobie takiego dorodnego pączusia... :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam