wtorek, 24 marca 2015

Babka włoska

Bardzo smaczna ,prosta w wykonaniu babka a przede wszystkim zawsze się udaje.














Składniki :
-7 jaj 
- 40 dkg mąki tortowej 
-10 dkg ziemniaczanej 
-37 dkg masła lub margaryny
-30 dkg cukru 
-1 cytryna
 -1/3 szklanki mleka 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -5 dkg rodzynek
 - olejek cytrynowy


Polewa czekoladowa 
-1 czekolada deserowa
-1 łyżka masła 
-6 łyżek mleka
 (czekoladę,masło ,mleko rozpuścić w rondelku) 

Wykonanie: 

Tłuszcz z cukrem utrzeć do białości dodać kolejno żółtka ,sok z jednej cytryny ,mąkę i proszek rozpuszczony w mleku ,olejek cytrynowy, rodzynki a na sam koniec ubite białka ,delikatnie całość mieszając.Piec około 1 godziny .Babkę polewamy czekoladą mleczną lub deserową ,lukrem, dekoracja 
(według uznania) 

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Ekstra babeczka, znając Twoje przepisy, biorę bez zastanawiania :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam