niedziela, 5 kwietnia 2015

Biszkoptowe wysepki

Bardzo smaczne ,proste w wykonaniu ciasto a przede wszystkim bardzo syte i zawsze udane ....
Polecam ....












Składniki na biszkopt:
 -4 jajka 
-12 dkg cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -10 dkg mąki zwykłej 
-7 dkg mąki ziemniaczanej 
-2 łyżki wody gazowanej-1 łyżkę oleju 

Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy żółtka, wodę olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia 

Składniki :
Serek waniliowy- 500 g
-2 szklanki mleka w proszku 
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 kostka margaryny
 -1/2 czekolady deserowej 
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-olejek śmietankowy 
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 (zalać 1/2 litra wody)osłodzić do smaku 
-25 dkg okrągłych biszkoptów 
-2,5 łyżeczki żelatyny
 (namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody jak napęcznieje rozpuścić w gorącej kąpieli )

Do nasączenia biszkoptu -1/2 szklanki letniej wody 
-2 łyżki soku z cytryny 
-2 łyżki cukru 
-1 kieliszek wódki 

Przygotowanie :
Cukier puder połączyć z margaryną ,dodać serek waniliowy i mleko w proszku ,wszystko wyrobić na pulchną masę .

Przygotowaną masę dzielimy na dwie części .

Śmietanę ubijamy na sztywno ,dodać cukier puder, 1/2 olejku śmietankowego i żelatynę rozpuszczoną w wodzie 

Blacha 24X40

Pierwsza warstwa :
1.Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, przygotowanej masy
 2.Na masę biszkopty dobrze nasączone w kawie 
3.Na biszkopty drugą część masy i ponownie biszkopty dobrze nasączone w kawie 
4.Na biszkopty, ubita śmietana 
5.Wierzch posypać startą deserową czekoladą 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami
Za każdy pozostawiony komentarz pięknie dziękuje
Pozdrawiam